Jämthund

Jæmthund er en hunderace, der stammer fra Sverige. Racen blev oprindeligt avlet til at være en jagthund, og er i dag bedst kendt for dens fremragende evner inden for sledehundesport. Jæmthunde er meget energiske og aktive hunde, der har brug for masser af motion for at trives. De fleste eksemplarer af racen er dog rolige og venlige indendørs, når de får den rigtige mængde udendørs motion. Jæmthunde kan være ret territoriale overfor andre hunde og katte, men de fleste eksemplarer vil leve fredeligt sammen med andre kæledyr i familien, når de bliver socialiseret ordentligt fra ungdomsårene af. [BETA - Hvis du har input til beskrivelsen, så kontakt os]

Generelt om en Jämthund

Internationalt racenavn
En Jämthunds internationale navn er Swedish Elkhound.

Størrelse
En Jämthund er en medium hund. Det vil sige, at den som voksen (typisk) vejer mellem 12-25 kg. Se alle medium hunde

Vægt
En Jämthund vil typisk veje: 23-30 kg.

Tilpasningsevne

Hvordan en Jämthund tilpasser sig nye miljøer og omstændigheder.

Det hurtige overblik

En Jæmthund er en af de mest tilpasningsvenlige hunderacer, der findes. De klarer sig godt i både kulde og varme og kan sagtens bo alene i en lejlighed. De er desuden gode til førstegangs-ejere, da de ikke er for kræsne eller vilde.

Venlighed

Nogle hunde vil være venner med alle og enhver, mens andre er mere reserverede og foretrækker deres ejers selskab. Din Jämthunds profil kan du læse her:

Det hurtige overblik

Kattevenlig
- Se alle kattevenlige hunde

En Jæmthund er en meget venlig hunderace. De er kendt for at være meget omgængelige og kærlige, og de fleste ejere siger, at de er meget glade for at have en Jæmthund i familien. De er også kendt for at være meget lydhøre og for at følge ordrer, så man kan føle sig tryg, når man har en Jæmthund i huset.

Er en Jämthund den rigtige hund for dig?
Prøv vores racetest, og bliv guidet til det rigtige svar.

Pelspleje

Pelsens type og længde betyder meget for, hvor mange kræfter du som ejer skal lægge i pelsplejen. Her følger en oversigt for din Jämthund

Det hurtige overblik

Pelslængde
Kort
Pelstype
Dobbelt
Hvor ofte skal den plejes?
Ugentligt, gerne oftere

Som Jæmthundsejer skal man være opmærksom på, at hunden har et stort behov for pelspleje. Pelsen skal rengøres og kæles for ofte, så den ikke bliver tilstoppet med fedt og snavs. Hundens pels kræver også en del pleje for at bevare dens sundhed og glans. Derfor er det vigtigt, at man som ejer sørger for at få lavet en god pelsplejeplan, der passer til hundens specificke behov. En Jæmthunds pels skal først og fremmest brushæs hver dag med en blød børste eller kam. Pelsen kan være meget tæt, så derfor er det vigtigt at bruge en blød børste, der ikke irriterer huden. Når man har brushæt hundens pels grundigt igennem, kan man bruge en fugtighedscreme eller olie i pelsen for at gøre den mere glat og sund. Det er dog ikke nok bare at brushæ hundens pels, den skal også rengøres ind imellem med en god shampoo. Rengøringen afhænger af, hvor tætpelsen er - almindelige tætpelser skal shampooes ca. 1-2 gange om måneden, men meget tætpelsede racer som Jæmthunder skal shampooes oftere - ca. 2-3 gange om ugen. Når du vasker din Jæmthunds pels, skal du altid bruge en mild shampoo for at undgå irriteret hud. Udover plejen af selve pelsen er det også vigtigt at holde øje med hundens negle. De fleste hunderacer har brug for at få klippet neglene mindst æn gang om måneden, men dette behov varierer fra racetilrace. Hos Jæmthunder er det normalt ikke nødvendigt at klippe neglene særlig ofte, da deres levested ofte består af jord og græs, som holder neglene itjek Men det anbefales alligevel at holde øje med neglene og klippe dem jævnligt for at undgå problemer med f.eks. trang til neglebidning eller andre former for irritation. Alt i alt kræver en Jæmthunds meget pleje og opmærksomhed for at bevare dens sunde og flotte pels - men det er bestemt alle værd, når man ser det fantastiske resultat!

Helbred

Alle hunderacer kan have sundhedsproblemer af (næsten) enhver art, og din Jämthund er ikke undtaget. Der er dog forskelle racerne iblandt, som man bør være opmærksom på som ejer.

Det hurtige overblik

Allergivenlig
- Se alle allergivenlige hunde
Nej

Jæmthunde er en af de sundeste og mest robuste hunderacer. De fleste jæmthunde lever et langt og sundt liv uden store problemer. De er ikke tilbøjelige til overvægt, og har ikke nogen kendte allergier over for fødevarer eller luftveje. Dog kan nogle individer være mere modtagelige for hudallergier.

Tip
 • Find det rigtige hundefoder til din Jämthund i vores store database af hundefoder
 • Bliv guidet til det rigtige foder med vores foderguide

Foder

Hundefoder er en jungle, men her er tre bud på hundefoder, der passer til en Jämthund (Hvis du vil have en mere målrettet bud til din hund, så opret en gratis hundeprofil her, og bliv guidet hen til det perfekte foder).

Her har vi fundet en række gode produkter med gode ingredienser, der passer til din hunds størrelse og kan fås i Danmark. Vi har valgt (1) med særligt gode ingredienser, (2) en der er fokuseret på at holde omkostningerne i ro, og (3) en, der er en god mellemvej mellem de to (bedste "værdi")

De bedste ingredienser

Rocketo Dehydrated-Raw Organic Dog Food 80% Organic Chicken

Rocketo Dehydrated-Raw Organic Dog Food 80% Organic Chicken

Prisleje: £2.49/dag

 • 🌱 Naturlige ingredienser
 • 🥩 Højt kødindhold
 • 🪄 Allergenfri
 • 🥗 Ernæringsmæssigt komplet
Køb her 95 %

Den laveste pris

Ziwipeak Tins Venison

Ziwipeak Tins Venison

Prisleje: £8.54/dag

 • 🌱 Naturlige ingredienser
 • 🥩 Højt kødindhold
 • 🪄 Allergenfri
 • 🥗 Ernæringsmæssigt komplet
Køb her 87 %

Den bedste mellemvej

Ziwipeak Tins Venison

Ziwipeak Tins Venison

Prisleje: £8.54/dag

 • 🌱 Naturlige ingredienser
 • 🥩 Højt kødindhold
 • 🪄 Allergenfri
 • 🥗 Ernæringsmæssigt komplet
Køb her 87 %

Trænbarhed

Med "trænbarhed" menes der, hvor nemt eller svært det er at træne din Jämthund til nye adfærdsmønstre, samt hvor føjelig og intelligent den er.

Det hurtige overblik

En Jæmthund er en intelligent hund, der let kan lære nye tricks og tilegne sig ny adfærd. Den er meget social og elsker at være omgivet af mennesker. Den er god til at følge kommandoer, og er meget tålmodig.

Fysiske behov

Mens nogle hunde har det samme energiniveau som en Duracell-kanin, foretrækker andre en stille tilværelse på sofaen.

Det hurtige overblik

Dagligt motionsbehov
Op til 1 time om dagen

En Jæmthund er en bred og kompakt hund med massiv krop. Den har en stærk og udpræget muskulatur og et solidt skelet. Jæmthunden er en stærk og aktiv hund, der har brug for en masse motion og aktivitet for at holde sig sund og rask. Jæmthunden er en god løber, og den elsker at løbe i lange afstande. For at holde din Jæmthund sund og rask, skal den have mindst to timer daglig motion.

Fordele vs. ulemper

Mange faktorer er subjektive for den individuelle ejer, så dobbelttjek listen, og kontroller, at fordelene og ulemperne stemmer overens med dine præferencer.

Fordele (👍) vs. ulemper (👎)

Ressourcer

Kilder