Norsk Lundehund

Norsk Lundehund er en energisk og årvågen hunderace, der er kendetegnet ved sin dobbelte pelstype og sine mange farver. De fleste Norsk Lundehunde er rødbrune til lysebrune i farven med sorte hårspidser, men de kan også findes i sort eller grå, alle med hvide aftegninger. De har et stort motionsbehov på op til 30 minutter om dagen, og de gør sig bedst som vagthundsinstinkt. Selvom de ikke er allergivenlige, så er de alligevel familievenlige og gode med børn. [BETA - Hvis du har input til beskrivelsen, så kontakt os.]

Generelt om en Norsk Lundehund

Kategori
Norsk Lundehund tilhører kategorien Spidshunde.

Internationalt racenavn
En Norsk Lundehunds internationale navn er Norsk lundehund.

Størrelse
En Norsk Lundehund er en lille hund. Det vil sige, at den som voksen (typisk) vejer mellem 7-12 kg. Se alle små hunde

Vægt
En Norsk Lundehund vil typisk veje: 6-7 kg.

Højde
En Norsk Lundehund vil typisk have en højde på: Hanner 35-38 cm Tæver 32-35 cm.

Farver
En Norsk Lundehund kan have disse farver: Rødbrun til lysebrun med sorte hårspidser, sort eller grå, alle med hvide aftegninger, eller hvid med mørke aftegninger.

Markeringer
En Norsk Lundehund kommer med følgende markeringer: Sorte markeringer, hvide markeringer, grå markeringer, sorte tips.

Hvalpekuld
En Norsk Lundehund får typisk et kuld med 4-8 hvalpe.

Oprindelsesland
En Norsk Lundehund kommer oprindeligt fra: Norge.

Specialklub
Norsk Lundehund tilhører specialklubben Spidshundeklubben.

Tilpasningsevne

Hvordan en Norsk Lundehund tilpasser sig nye miljøer og omstændigheder.

Det hurtige overblik

Tolererer koldt vejr
- Se alle hunde, der tåler koldt vejr
Evne til at tilpasse sig en lejlighed
- Se alle hunde, der egner sig til at bo i lejlighed
Tolererer varmt vejr
- Se alle hunde, der tåler varmt vejr
Tolererer at være alene
- Se alle hunde, der tolererer at være alene
Følsomhed
- Se alle følsomme hunde
God til førstegangsejere
- Se alle hunde, der er gode til førstegangsejere

En Norsk Lundehund er en meget tilpasningsvenlig hunderace. De klarer sig godt i både kulde og varme og kan trives i mange forskellige boligmiljøer - lige fra lejligheder til store huse med have. Lundehunde er også gode selskabshunde, der nyder at være omgivet af mennesker, så de er gode til førstegangsejere.

Venlighed

Nogle hunde vil være venner med alle og enhver, mens andre er mere reserverede og foretrækker deres ejers selskab. Din Norsk Lundehunds profil kan du læse her:

Det hurtige overblik

Vagthundsinstinkt
- Se alle hunde med vagthundsinstinkt
Venlig over for andre hunde
- Se alle hunde, der er venlig mod andre hunde
Familievenlig
- Se alle familievenlige hunde
Børnevenlig
- Se alle børnevenlige hunde
Venlige over for fremmede
- Se alle hunde, der er venlig over for fremmede
Kattevenlig
- Se alle kattevenlige hunde

I det følgende vil vi se på en række forskellige scenarier, hvor en Norsk Lundehunds venlighed kan komme til udtryk. Vi vil se på, hvordan denne hunderace reagerer i situationer, hvor den er omgivet af mennesker og andre dyr, og når den er alene. Når en Norsk Lundehund er omgivet af mennesker, vil den normalt vise sig at være meget venlig over for alle. Denne hunderace er kendt for at have et meget roligt og afslappet temperament, og dette gør sig gældende, når den er omgivet af mennesker. Selvom de fleste Norske Lundehunder ikke søger aktivt efter menneskelig kontakt, vil de ofte reagere positivt på det, hvis de får det. De fleste Norske Lundehunder vil vise sig at være meget venlige over for alle mennesker, de møder, og dette gælder især børn. De fleste Norske Lundehunder har ingen problemer med at lade fremmede børn pette dem eller lege med dem. En Norsk Lundehund kan dog godt have sine egne meninger om andre dyr. Selvom de fleste Norske Lundehunder normalt viser sig at være ret venlige over for andre hunde, kan der dog godt forekomme individuelle forskelle. Der er normalt ingen grund til at bekymre sig for en almindelig sammenblanding mellem Norske Lundehunder og andre hundearter, da de fleste af dem har et ret fredeligt sind. Men der kan dog godt være enkelte undtagelser fra reglen. Hvis man får en Norsk Lundehund fra en avlslinje, der har tendens til aggression over for andre dyr, kan dette problem måske blive mere udtalt. Sådan en hund bør måske ikke have så meget kontakt med andre dyr som muligt. Når det kommer til alene-tid er Norsk Lundehunden generelt set ret rolig og afslappet. De fleste af disse hunde har ikke behov for at have et stort socialt liv for at trives, og derfor kan de sagtens undværes alene i mange timer ad gangen uden at blive stressede eller utrygge. De fleste af disse hunde sover meget i løbet af dagen (op til 18 timer!), så det er helt normalt, hvis din Norsk Lundehund synes lidt træt ud nogle gange - især efter et langvarigt nap!

Er en Norsk Lundehund den rigtige hund for dig?
Prøv vores racetest, og bliv guidet til det rigtige svar.

Pelspleje

Pelsens type og længde betyder meget for, hvor mange kræfter du som ejer skal lægge i pelsplejen. Her følger en oversigt for din Norsk Lundehund

Det hurtige overblik

Pelslængde
Kort
Fælder meget
Pelstype
Dobbelt
Nem pelspleje
- Se alle hunde med nem pelspleje
Hvor ofte skal den plejes?
Ugentligt

En Norsk Lundehund har en dobbeltpels, der består af en ydre pels og en underpels. Yderpelsen er lang, tæt og glat, mens underpelsen er kort og blød. Denne type pels kræver regelmæssig børstning for at forhindre matning og filtring. I løbet af de varmere måneder vil din hund have brug for daglig børstning, men i de koldere måneder kan børstning to til tre gange ugentligt være nok. En Norsk Lundehunds ører skal rengøres ugentligt for at forhindre infektioner. Du kan bruge en fugtig klud eller bomuldspuder til at fjerne eventuelle rester af snavs eller ørevoks. Din Norsk Lundehunds kløer skal holdes korte og rene. De fleste hunde har brug for at få klippet deres kløer en gang om måneden, men dette kan variere fra hund til hund. Hvis du bemærker, at dine hunds kløer begynder at blive for lange eller begynder at knække, skal du få dem klippet så hurtigt som muligt. Din Norsk Lundehund vil have brug for regelmæssige bad - mindst æn gang om måneden. Brug en mild hundeshampoo for at undgå irritation af din hunders hud. Efter badning skal du forsigtigt tørre din hund med et håndklæde og derefter bruge en hundefrakke eller et andet lag af beskyttelse for at holde den varm indtil den er helt tør.

Helbred

Alle hunderacer kan have sundhedsproblemer af (næsten) enhver art, og din Norsk Lundehund er ikke undtaget. Der er dog forskelle racerne iblandt, som man bør være opmærksom på som ejer.

Det hurtige overblik

Generelt helbredsbillede
- Se alle hunde med generelt godt helbred
Savler meget
- Se alle hunde, der ikke savler meget
Tendens til overvægt
- Se alle hunde med tendens til overvægt
Allergivenlig
- Se alle allergivenlige hunde
Nej

Norsk Lundehunds er generelt sunde og robuste hunde, men de kan være udsatte for en række almindelige hundesygdomme. De fleste af disse sygdomme kan dog let behandles, hvis de bliver opdaget i tide. Nogle af de mest almindelige sygdomme, som Norsk Lundehunds lider af, omfatter øjenproblemer, ledsygdomme og fordøjelsesbesvær. Øjenproblemer: Norsk Lundehunds kan være udsatte for grå stær (en aldersrelateret øjenlidelse), retinal dystrofi (en arvelig øjenlidelse) og glaukom (en tilstand, der forårsager øget tryk på øjet). Alle disse sygdomme kan føre til blindhed, hvis de ikke behandles i tide. Ledsygdomme: Norsk Lundehunds lider ofte af leddegigt, en degenerativ ledsygdom. Degenerative ledsygdomme er en samlebetegnelse for flere forskellige sygdomme, herunder slidgigt og arthritis. Leddegigt kan føre til smerter, stivhed og svært ved at bevæge sig. Fordøjelsesbesvær: Mange Norsk Lundehunds lider af irritabel tarmsyndrom (IBS), en kronisk fordøjelseslidelse. IBS kan give anledning til oppustethed, diarræ eller forstoppelse. Hvis din hund har gentagne episodes med diarræ eller forstoppelse, bør du konsultere din dyrlæge.

Tip
  • Find det rigtige hundefoder til din Norsk Lundehund i vores store database af hundefoder
  • Bliv guidet til det rigtige foder med vores foderguide

Trænbarhed

Med "trænbarhed" menes der, hvor nemt eller svært det er at træne din Norsk Lundehund til nye adfærdsmønstre, samt hvor føjelig og intelligent den er.

Det hurtige overblik

Rovdyrsinstinkt
- Se alle hunde med markant rovdyrsinstinkt
Nem at træne
- Se alle hunde, der er nemme at træne
Tendens til at gø eller hyle
- Se alle hunde, der ikke gør så meget
Tendens til at nappe & tygge i ting
- Se alle hunde, der ikke napper i ting
Intelligens
- Se alle intelligente hunde
Lyst til at vandre omkring
- Se alle hunde med tendens til at vandre omkring

Fysiske behov

Mens nogle hunde har det samme energiniveau som en Duracell-kanin, foretrækker andre en stille tilværelse på sofaen.

Det hurtige overblik

Energiniveau og aktivitetsbehov
- Se alle hunde med højt aktivitetsniveau
Legesyge
- Se alle legesyge hunde
Intensitetsniveau
- Se alle intense hunde
Behov for motion
- Se alle hunde med behov for meget motion
Dagligt motionsbehov
Op til 30 minutter om dagen

En Norsk Lundehund er en kort, robust hund med kort, tæt pels. Den har en bred, tung krop og stærke ben. Disse hunde er ikke egnede til at bo i lejligheder på grund af deres aktivitetsniveau og behov for motion. De har brug for et hus med en have, hvor de kan løbe rundt og brænde energi af. De er meget energiske og aktive hunde, der elsker at løbe og lege. De har brug for masser af motion for at være tilfredse og sunde. De kan gå lange ture eller løbes ud hver dag for at få den motion, de har brug for.

Fordele vs. ulemper

Mange faktorer er subjektive for den individuelle ejer, så dobbelttjek listen, og kontroller, at fordelene og ulemperne stemmer overens med dine præferencer.

Fordele (👍) vs. ulemper (👎)

👍 Tolererer koldt vejr 👎 Ikke venlig mod katte
👍 Familievenlig 👎 Ikke egnet til at bo i lejlighed
👍 God med børn 👎 Uegnet til førstegangsejere
👍 Imødekommende over for fremmede mennesker 👎 Egner sig ikke til at være alene
👍 Venlig mod andre hunde 👎 Savler meget
👍 Nem pelspleje 👎 Begrænset rovdyrsinstinkt
👍 Fælder kun lidt 👎 Tilbøjelig til at gø og hyle
👍 Nem at træne
👍 Intelligent
👍 Ikke så tilbøjelig til at vandre vidt omkring
👍 Begrænset behov for motion
👍 Meget legesyg